Home » , » Agamawan Dan Institusi Agama Yang Merosakkan Agama

Agamawan Dan Institusi Agama Yang Merosakkan Agama

Written By Wadah Baru on Sabtu, 27 Januari 2018 | 8:54 PG

Oleh Zolkharnain Abidin Al-Abyadhi

1. Mengikut watanonline, Presiden Aswaja dilaporkan berkata mengundi DAP adalah haram. Terbaru, seorang felo kanan IKSIM mendesak para mufti mengeluarkan fatwa mengundi DAP adalah haram.

2. Inilah wajah sebahagian agamawan kita yg menjadikan agama hak ekslusif mereka. Agama ditafsir sekehendak hati seolah-olah hanya tafsiran mereka sahaja tentang agama adalah benar dan terpakai.


3. Oleh kerana mereka mengetuai persatuan agama dan bekerja diinstitusi berlabel agama, maka kalimah haram dan halal menjadi hak mutlak mereka. Kalimah itu boleh dilabel kpd sesiapa saja yg mereka lihat tidak seiring dgn wajah agama yg mereka mahu.

4. Agamawan sebegini tidak membina imej positif agama tetapi menconteng wajah agama dgn arang ektrimisme. Islam yg asasnya adalah rahmat dan keadilan menjadi rosak angkara agamawan yg berasa diri mereka suci berbanding orang lain.

5. DAP adalah parti politik sama seperti Umno, Pas, MCA, MIC dan selainnya. Jika mengundi MCA dan MIC halal mengikut mereka, macam mana boleh berlaku mengundi DAP jadi haram pula?

6. Oh, DAP musuh Islam...! Itu kata kamu berdasarkan tafsiran agama dlm versi kamu. Jika kami kata DAP adalah pembantu perkembangan Islam, adakah mengundi DAP haram juga?

7. Kalau ada pihak lain berkata berdasarkan tafsiran Islam versi mereka Umno dan MCA adalah musuh Islam, adakah mufti perlu diminta memfatwakan Umno dan MCA juga haram?

8. Atau, ada orang berkata IKSIM membawa Islam dlm wajah ekstrim yg boleh mencetuskan perbalahan antara kaum dan agama, dan mereka minta IKSIM difatwakan haram oleh mufti, apa perspektif IKSIM dalam hal sebegini?

9. IKSIM sebagai sebuah agensi yg dibiayai oleh wang pembayar cukai termasuk cukai yg dibayar oleh ahli dan penyokong DAP sepatutnya berusaha meletakkan Islam pada tempatnya yg strategik dlm realiti kepelbagaian Malaysia, bukan berusaha menjadikan Malaysia negara mullah.

10. IKSIM wajar meraikan kepelbagaian organisasi politik sebagai suatu solusi dan pengimbang kpd keresahan yg ditanggung oleh rakyat Malaysia akibat kebejatan amalan politik parti berkuasa kini.
11. IKSIM tidak boleh melihat organisasi lain yg wujud secara sah mengikut undang-undang sebagai musuh tetapi melihatnya sebagai peluang utk melebarkan kebaikan Islam melalui usaha dialog dan wacana dlm pelbagai versi dan sudut pandang tentang agama dan tafsirannya.

12. Jika IKSIM kerjanya mendesak mufti mengharamkan sokongan kpd organisasi itu dan ini, ternyata kewujudan IKSIM tidak membawa manfaat besar kpd usaha utk meletakkan Islam pada tempatnya yg strategik di negara ini.

13. Bak kata orang utara, buat peghabih beghaih saja...!

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger