Home » » Bangunan Ibu Pejabat PAS Bakal Di Jual ?

Bangunan Ibu Pejabat PAS Bakal Di Jual ?

Written By Wadah Baru on Selasa, 9 Januari 2018 | 4:16 PTG

Oleh Mohd Sayuti Omar

Kewangan parti Islam seMalaysia (Pas) kini dikatakan tenat. Paling dirasai ialah di Jabatan Penerangan yang menerbitkan akhbar tabloid Harakah. Kegatawan kewangan sangat dirasai sehingga langkah-langkah awal diambil mengurangkan kakitangan akhbar berkenaan bagi mengatasi masalah itu.


Beberapa hari lalu sebilangan kakitangan sudah diarah berhenti secara tektikal apabila mereka diberhentikan dan diberikan kontrak baru dengan maslahat agar berhenti.

Misalnya tawaran gaji baru sebanyak RM1,000 dengan tempoh kontrak enam bulan. Tawaran itu dianggap tidak adil dan bertentangan dengan semangat parti itu berprinspkan Islam, sejahtera dan matang bila mana tangga gaji (kontrak) itu tidak sampai separuh dari mata gaji asal.

Seorang penata hias yang gaji dulunya RM4,000 setelah bekerja lebih 10 tahun ditawar kontrak baru dengan RM1,000 sahaja. Kakitangan itu juga pembayaran gaji bulan sejak dari Nomber tersangkut-sangkut masam motor kapcai kehabisan minyak.

Parti itu juga kini sedang menanggung hutang penerbitan akhbar berkenaan. Difaham sejumlah RM2.4 juta hutang tertangguh dengan sebuah percetakan di Shah Alam Selangor risiko itu
sungguh membebankan.

Sehubungan itu pihak pengurusan telah mengambil berbagai langkah dan membawa kepada penyelesaian dipihak eksekutif parti sendiri. Salah satu pelan ialah memaksa wakil rakyat Pas atau Pas kawasan membeli akhbar berkenaan untuk diagihkan kepada ahli. Namun usaha penambahan pendapatan ini menerusi kempen 3B (entah apa?) tidak menjadi dan kurang mendapat sambutan.

Difahamkan terbaru ada cadangan dikemukakan untuk Pas menjual mana-mana aset hartanah yang dibeli dizaman parti itu mewah dahulu untuk melunasi segala hutang serta menyelesaikan masalah berbangkit.

Salah satu aset yang dicadangkan dijual ialah Ibu Pejabatnya terletak di Jalan Raja Laut. Langkah menjual ibu pejabat berkenaan dikira tepat dan sesuai. Perkara ini khabarnya sudah sampai ke pengetahuan Tuan Presiden.

Sebelum ini veteran Pas Subky Latif pernah mempertikaikan pembelian bangunan berkenaan dianggap tidak relevan kerana kedudukannya di tengah-tengah bekas kawasan pelacuran.Mengambil kira pandangan Subky itu molek kalau Pas menjual bangunan berkenaan.

Bukan itu sahaja bangunan itu perlu dijual kerana sedikit sebanyak ada imej pemimpin Amanah di situ kerana ia khabarnya diusahakan atas inisiatif bekas pemimpin Pas yang kini menyertai Amanah.

Difahamkan pemegang amanah bangunan berkenaan juga termasuk pemimpin AMANAH.

Menaakuli masalah dihadapi parti itu kini ia menjawab tuduhan bahawa parti itu menerima RM90 hingga RM200 juta dari penyonglapan wang 1MDB mungkin tidak benar? Mustahil kalau Pas memiiki jutaan ringgit hutang dibiarkan bertepekan.

Atau pun mungkin segala hutang piutanganya sengaja tidak mahu diselesaikan kerana ada motif tersendiri?

Hutang harus dijelas walaupun tidak dituntut. Trims.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger