Home » » Ceramah Pakatan Harapan di Kg Pasir, Pulai diganggu samseng Umno

Ceramah Pakatan Harapan di Kg Pasir, Pulai diganggu samseng Umno

Written By Wadah Baru on Jumaat, 9 Februari 2018 | 10:05 PTG

Ceramah ‘Gelombang Harapan’ yang berlangsung di Kampung Pasir, Pulai malam tadi diganggu samseng Umno namun tindakan pantas pihak polis berjaya mengelak kejadian tidak diingini.

Dalam kejadian itu, sekumpulan 30 orang pemuda yang berpakaian biru memaparkan lambang Barisan Nasional (BN) hadir ke ceramah yang berlangsung dengan membuat kecoh, mengejek serta melakukan provokasi.

Namun kehadiran pihak polis pada malam itu berjaya mengelak kumpulan tersebut daripada terus melakukan kekacauan sekaligus membolehkan program berjalan lancar.

Pengarah pilihan raya Pakatan Harapan (PH) Johor yang juga Timbalan Presiden AMANAH Salahuddin Ayub menganggap insiden itu sebagai tindakan terdesak Umno-BN memperalatkan anak muda untuk melakukan provokasi.

“Perkara yang utama adalah soal kerosakan yang dilakukan oleh kerajaan negeri yang dipimpin Umno-BN contohnya seperti rasuah hartanah Bumiputera yang masih belum dijawab Menteri Besar,” katanya.

Sehubungan itu, Salahuddin menasihati Ketua Umno Bahagian Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed agar tidak bersembunyi di belakang penyokongnya yang cuba membuat kacau dan bertanggung jawab dengan keadaan Kampung Pasir yang bakal dijadikan tempat loji kumbahan najis.

Suasana majlis ceramah Pakatan Harapan di Kampung Pasir, Pulai.

Mengulas isu yang sama, Setiausaha PH Negeri Johor yang juga bekas Adun Kempas, Datuk Osman Sapian menyifatkan tindakan membuat kekecohan itu bertujuan mengalihkan isu sebenar dihadapi penduduk.

“Ini adalah wayang yang dimainkan oleh Umno-BN bagi mengalihkan perkara atau isu sebenar yang berlaku di negeri Johor ini. Saya masuk PPBM adalah kerana mahu membawa suara rakyat yang semakin banyak ditindas dengan pemerintahan sekarang.

“PH hanya mahu membantu rakyat yang semuanya terbeban dengan apa yang berlaku hari ini termasuklah mereka yang berada di belakang sana yang hadir ke sini mahu mengganggu program ini,” tegas Osman ketika berucap.

Dalam pada itu, tindakan Adun Pengkalan Rinting Cheo Yee How yang memberi salam sebelum berucap tidak disenangi samseng Umno yang berkumpul di luar kawasan ceramah.

Kumpulan samseng itu berbuat bising dan cuba menimbulkan kekecohan namun keadaan terkawal apabila pihak polis bertindak meredakan keadaan.

Anggota polis kemudian mengarahkan kumpulan samseng itu berhenti melakukan provokasi dan majlis ceramah berjalan dengan aman.

0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger