Home » , » Penghijrahan beramai-ramai lumpuhkan PAS kawasan seluruh negara

Penghijrahan beramai-ramai lumpuhkan PAS kawasan seluruh negara

Written By Wadah Baru on Selasa, 15 September 2015 | 4:07 PTG

OLEH SHERIDAN MAHAVERA 


Lebih separuh PAS kawasan di seluruh negara kini mengalami kekosongan dalam pimpinan mereka akibat perpindahan kepada parti baharu dibentuk kumpulan serpihan, Parti Amanah Negara (Amanah), kata Setiausaha Agung Amanah Anuar Tahir (gambar, kanan).

Katanya, penghijrahan beramai-ramai daripada PAS kepada Amanah itu, yang terbesar ialah di Johor, di mana beliau mendakwa semua kecuali "satu atau dua" kawasan yang masih mempunyai pemegang jawatan mencukupi untuk meneruskan parti.

PAS kawasan, atau bahagian, adalah peringkat kedua parti dan dibentuk berdasarkan kawasan Parlimen.

Parti Islam konservatif itu mempunyai satu kawasan dalam setiap satu daripada 165 kawasan Parlimen di Semenanjung Malaysia dan beberapa kerusi di Malaysia Timur.

Anuar berkata, Johor mempunyai paling banyak Amanah bahagian, diikuti Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka.

Beliau bagaimanapun enggan memberikan butiran mengenai berapa banyak bahagian Amanah wujud di setiap negeri tetapi mendakwa keahliannya semakin bertambah.

"Sebagai contoh di Selangor, bahagian Kota Raja sudah mempunyai 1,500 ahli. Di Johor, PAS kawasan hampir lumpuh apabila pemimpinnya meninggalkan parti," Anuar memberitahu satu forum di Kuala Lumpur malam tadi.

Beliau berkata berikutan penubuhan bahagian itu, Amanah akan membentuk cawangan, peringkat yang paling rendah dalam parti.

Amanah dibentuk bekas pemimpin progresif dalam PAS yang meninggalkan parti selepas hampir semua tersingkir pada pemilihan parti Jun lalu.

Langkah mereka itu menimbulkan kemarahan golongan konservatif dalam PAS, yang melabel mereka sebagai pengkhianat.

Parti baharu itu kini sedang berunding bagi membentuk sebuah pakatan dengan PKR dan DAP, berikutan terbubarnya Pakatan Rakyat.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger