Home » , » Tegakkan Islam: Hadi cari pasal, kata Amanah

Tegakkan Islam: Hadi cari pasal, kata Amanah

Written By Wadah Baru on Isnin, 3 Oktober 2016 | 1:49 PTG

PETALING JAYA: Datuk Seri Abdul Hadi Awang hanya mencari jalan untuk tidak membolehkan kerjasama dengan semua parti pembangkang, dakwa Timbalan Presiden Amanah.

Salahuddin Ayub berkata ‘syarat Hadi’ menunjukkan wajah sebenarnya dikala parti pembangkang cuba membentuk kerjasama menghadapi BN dalam pilihan raya akan datang.

“Belum apa-apa lagi sudah letak syarat. Itu bukan berbincang. Itu namanya cari pasal untuk orang lain tidak setuju dengan syarat kita,” katanya

Kerjasama dengan PAS dilihat menarik kerana selain membawa imej Melayu-Islam, ia mempunyai kekuatan di Kelantan, Terengganu, Kedah dan Selangor.

Susulan usaha Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia Tan Sri Muhyiddin Yassin mendekati PAS, Hadi pada Ahad meletakkan syarat hanya akan menerima kerjasama dengan parti yang mahu menegakkan Islam.

“Kita minta dia (Hadi) tanya balik kepada parti lain sama ada nak bekerjasama dengan PAS atau tidak (dengan syarat menegakkan Islam),” kata Salahuddin.

PAS kini membentuk perikatan rasmi dengan Parti Ikatan Bangsa Malaysia yang dipimpin Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir, dan dalam satu bentuk kerjasama dengan PKR, serta mahu merapati Umno.

Sementara itu, Naib Presiden PKR Dr Xavier Jayakumar mengesali syarat Hadi itu dikala ada keperluan untuk menumpukan kekuatan parti pembangkang yang mempunyai ideologi dan sokongan demografi yang berbeza.

“PAS jangan main-main macam ini,” katanya ketika dihubungi . “Saya ingat dia (Hadi) perlu faham Malaysia ini bukan semua orang Melayu dan Islam. Ada separuhnya bukan Islam.”

Sebelum ini, Presiden Amanah Mohamad Sabu berkata perikatan pembangkang termasuk PAS membentuk kerajaan di Pulau Pinang, Perak dan Selangor atas sokongan masyarakat majmuk.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger