Home » , » Kenapa Perhutanan Kelantan dakwa majoriti Orang Asli yang ditahan bukan dari Kelantan?

Kenapa Perhutanan Kelantan dakwa majoriti Orang Asli yang ditahan bukan dari Kelantan?

Written By Wadah Baru on Rabu, 30 November 2016 | 3:43 PTG

Oleh ARIF ATAN 

Seramai 47 Orang Asal yang ditangkap ketika Jabatan Perhutanan Negeri Kelantan merobohkan sekatan jalan di laluan lori balak semalam, majoritinya berasal dari Kelantan.

Senarai mereka terbabit berserta kad pengenalan seperti yang diperoleh Malaysia Dateline hari ini mendapati hanya lima daripadanya mempunyai kod negeri dari Perak manakala seorang sahaja dari Selangor.

Kesemua mereka adalah lelaki berusia seawal 22 hingga 52 tahun yang ditahan selepas dua kawasan sekatan Orang Asli iaitu di Simpang Petei, Pos Tohoi dan Kampung Peralong, Pos Bihai dirobohkan.

Semalam, Harakahdaily memetik kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Perhutanan (Operasi), Radhi Chu Abdullah mendakwa hampir kesemua mereka yang ditahan kononnya bukan penduduk tempatan tetapi berasal dari Pahang dan Perak.

Dalam perkembangan berkaitan, Radhi Chu Abdullah hari ini dipetik dari laman berita rasmi Pas itu juga berkata, kesemua Orang Asli yang ditahan dibawa ke Mahkamah Sesyen Gua Musang.
"Mereka diambil tindakan pendakwaan mahkamah di bawah kesalahan Seksyen 32, Seksyen 47 dan Seksyen 81 Akta Perhutanan Negara 1984," katanya.

Tambahnya lagi, setiap individu akan didenda sebanyak RM50,000, penjara dua tahun atau kedua-duanya sekali jika disabit kesalahan menduduki tanpa permit.

0 ulasan:

Catat Ulasan

Follow by Email

 
Copyright © 2015 Wadah Baru - All Rights Reserved
Proudly powered by Blogger